Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία χρόνια νόσο με κυριότερο γνώρισμα τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα.

Η αύξηση του σωματικού βάρους, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής συμβάλλουν στην πρόωρη εμφάνιση της νόσου, μετατρέποντας τη διατροφή σε βασικό σύμμαχο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, σε συνδυασμό πάντα με την άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή, όταν συστήνεται από τον ιατρό.

Άλλωστε, τις υγιεινές διατροφικές συστάσεις για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, θα έπρεπε να τις ακολουθούν όλοι ανεξαρτήτως της νόσου.

Συστατικά τροφών

Υδατάνθρακες

Περιέχουν ένα ή περισσότερα μόρια σακχάρου και είναι το συστατικό που πρακτικά ανεβάζει το σάκχαρο (τη γλυκόζη) στο αίμα.

Προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες (όσπρια, ζυμαρικά, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι) και αυξήστε την κατανάλωση των φυτικών ινών (λαχανικά, ξηροί καρποί, προϊόντα ολικής άλεσης), αφού αυξάνουν σταδιακά και ομαλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε σχέση με τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, γλυκά).

Πρωτεΐνες

Θα σας χορτάσουν και ομαλοποιήσουν την είσοδο της γλυκόζης (από τους υδατάνθρακες) στο αίμα. Θα φτάσετε τις ημερήσιες συστάσεις προσθέτοντας στο ¼ του πιάτου σας μια πηγή πρωτεΐνης, όπως είναι το κοτόπουλο, το άπαχο κρέας, τα ψάρια, τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως στην παρακάτω εικόνα.

Η σύνθεση του πιάτου, τόσο όσον αφορά την ποσότητα αλλά όσο και την ποιότητα διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διαχείριση τόσο του σωματικού μας βάρος όσο και της γλυκόζης αίματος. Επιλέξτε ένα ρηχό πιάτο διαμέτρου 25cm, χωρίστε το σε 3 μέρη (βλ. παρακάτω εικόνα) και γεμίστε:

  • το ½ του πιάτου με λαχανικά (ωμά σε σαλάτα ή και μαγειρεμένα)
  • το ¼ του πιάτου με μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης (άπαχο κρέας, κοτόπουλο, άπαχο τυρί, ψάρι)
  • το ¼ του πιάτου με μια πηγή ανεπεξέργαστου υδατάνθρακα (ψωμί ολικής άλεσης, πατάτα ψητή, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης)

 

Λιπαρά

Τα λιπαρά γενικά δεν αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα. Ωστόσο, επιλέξτε να αντικαταστήσετε τα κορεσμένα και trans λιπαρά με τα «καλά» μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά (ω3 & ω6), καθώς θα βελτιώσουν την υγεία σας. Θα βρείτε τα «καλά» λιπαρά στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και στο ελαιόλαδο.

Διάβασε Επίσης: Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης

Αλλαγή στον τρόπο ζωής

Αν έχετε αυξημένο σωματικό βάρος, βάλτε στόχο τη σταδιακή απώλεια βάρους, μέσα από ένα ισορροπημένο και εξατομικευμένο διαιτολόγιο.

Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα – μέτριας έντασης άσκηση – για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως & 5 ημέρες την εβδομάδα

Φροντίστε να τρώτε πρωινό και στη συνέχεια μικρά και συχνά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με ισόποση κατανομή υδατανθράκων, για να διατηρήσετε ευγλυκαιμία.

 

Ενδεικτικά γεύματα διατροφής 

 

ΠΡΩΙ: 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή ή 2 φρυγανιές ή 30 γρ. δημητριακά ή ½ κουλούρι Θεσσαλονίκης και 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα ή 1 γιαούρτι 2%

ΣΝΑΚ: 1 φρούτο και 1 κλειστή χούφτα ξηρών καρπών

ΓΕΥΜΑ:  1 φλιτζάνι ζυμαρικό ή ρύζι ή 1 ½ όσπρια ή  3 μέτριες πατάτες και 120 γρ. ψάρι ψητό ή 120 γρ. κοτόπουλο στήθος χωρίς δέρμα ή 120 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας ή 90 γρ. τυρί άπαχο και 1 αβγό και σαλάτα εποχής

 

Έχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση. Ακολούθησέ με στο Instagram για περισσότερα διατροφικά tips!