Πολλές φορές ακούμε ιστορίες από φίλους και γνωστούς που ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο μοτίβο διατροφής, «κόβοντας» συχνά κατηγορίες τροφών και μειώνοντας το βάρος τους γρήγορα. 

Εάν είσαι από τους ανθρώπους που δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς το βάρος σου, είναι πιθανό να έχεις αναρωτηθεί :

  • αν μπορείς να απολαύσεις ένα γλυκό;
  • αν πρέπει να φας σκέτη πρωτεΐνη ή σε συνδυασμό με υδατάνθρακες στο γεύμα σου;
  • αν το βραδινό μετά τις 20.00 θα σε παχύνει;

…και άλλα πολλά! 

Αρχικά, θέλω να αναφέρω ότι ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Κάτι το οποίο μπορεί να είναι καλό αλλά και κακό ταυτόχρονα. Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει τυποποιημένες πληροφορίες, που έχουν ως στόχο να διαιωνίζουν φήμες και «μαγικά κόλπα» γύρω από τη διατροφή. Αυστηρές δίαιτες και περιορισμούς που είμαι σίγουρη ότι κανένας δεν μπορεί να ακολουθήσει μακροπρόθεσμα. Και φυσικά συχνά χωρίς υπογραφή από επιστήμονα της διατροφής ή κάποια βιβλιογραφία.

Στην αρχή του προγράμματος αυτού μπορεί να υπάρχει ο ενθουσιασμός, μόλις όμως περάσουν κάποιες μέρες αντιλαμβάνεσαι ότι αυτή η επίπονη διαδικασία δεν είναι για εσένα… Και κάπως έτσι εγκαταλείπεις την προσπάθεια σου.

Αυτή τη φορά ίσως μπορείς να δώσεις περισσότερη βάση στα δικά σου θέλω, και να δουλέψεις για τον καλύτερο δυνατό μελλοντικό εαυτό σου.

Γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Η υγιεινή διατροφή που έχει ως στόχο τη μείωση του βάρους, δεν είναι απαραίτητα και στερητική. Δεν χρειάζεται δηλαδή να λιμοκτονήσεις για να χάσεις κιλά! Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεται είναι να διατηρείς το σάκχαρο του αίματός σου σταθερό, ώστε να μην έχεις λιγούρες, υπογλυκαιμίες και αίσθημα κόπωσης μετά το φαγητό. Πρέπει να μένεις ικανοποιημένος/η και χορτάτος/η από τα γεύματά σου.

Φυσικά, δεν εννοώ ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες. Είναι λογικό και αναμενόμενο να γκρινιάξει κανείς, καθώς αλλάζοντας τη διατροφή του πρακτικά αλλάζει και τη στάση του απέναντι στο φαγητό. Και αυτό εμπεριέχει δυσκολίες, καθώς αφήνει κανείς στην άκρη τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Όμως στην πορεία, καθώς οι εβδομάδες περνάνε νιώθει κανείς γεμάτος και ικανοποιημένος από τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνει.

4 βήματα για αυτοβελτίωση: 

  1. Αγάπησε το σώμα σου και άκουσε τις ανάγκες του
  2. Δώσε βάση στην ποιότητα της τροφής και στα θρεπτικά συστατικά που αυτή εμπεριέχει
  3. Δημιούργησε ισορροπημένα πιάτα
  4. Βάλε φαντασία, συνδύασε και δώσε προτεραιότητα στην απόλαυσή σου

  Έχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση. Ακολούθησέ με στο Instagram για περισσότερα διατροφικά tips!