Γιατί να επιλέξω μια βιώσιμη διατροφή;
Είναι πλέον σαφές πως η διατροφή μας έχει άμεση επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Επίσης, ένας πιο υγιεινός τρόπος διατροφής συμβάλλει στη μακροζωία. Είχατε όμως σκεφτεί ποτέ πως ο τρόπος διατροφής μπορεί να επηρεάσει το ίδιο το περιβάλλον;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το 20-30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως και έως και το 66% της χρήσης νερού. Μια βιώσιμη διατροφή λαμβάνει υπόψη το αντίκτυπο που θα έχει στο περιβάλλον, το άτομο και την τροφική αλυσίδα συνολικά. Ενώ επίσης μειώνει και το οικολογικό αποτύπωμα. Η υιοθέτηση μιας βιώσιμης διατροφής βοηθάει στη διατήρηση της υγείας ενός ατόμου, ενώ παράλληλα προφυλάσσει και τους πόρους του πλανήτη. Έτσι διασφαλίζουμε ότι ο πλανήτης θα είναι σε θέση να παρέχει επαρκή τροφή και πόρους για τις μελλοντικές γενιές.
Ποια είναι η πιο βιώσιμη διατροφή;
Σύμφωνα με την επιτροπή EAT-Lancet (ομάδα επιστημόνων από 16 διαφορετικές χώρες), η παραγωγή τροφίμων είναι η μεγαλύτερη αιτία περιβαλλοντικής αλλαγής παγκοσμίως.
Οι χορτοφαγικές και vegan διατροφές φαίνεται να είναι πιο βιώσιμες από εκείνες που περιέχουν κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα. Αυτές οι διατροφές έχουν μικρότερη επίδραση στη χρήση της γης και στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Παράλληλα απαιτούν και μικρότερη χρήση νερού.
Το 2014 ο FAO (Food and Agriculture Organization) σημείωσε ότι τα ζώα σε γενικές γραμμές αποτελούν το 14,5% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος καθώς και η βελτίωση των γεωργικών πρακτικών (π.χ. κομποστοποίηση ζωικών απορριμμάτων για χρήση λιπάσματος) μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του αντίκτυπου αυτού.
Μια βιώσιμη διατροφή θα μπορούσε να περιλαμβάνει και ζωικά προϊόντα (π.χ. flexiterian διατροφή), σε μικρότερες ωστόσο ποσότητες και εστιάζοντας περισσότερο σε φυτικά τρόφιμα.
Επιπλέον, η κατανάλωση τοπικών προϊόντων μειώνει την ανάγκη για μεταφορά τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον, μειώνει τη συσκευασία αυτών και τα απορρίμματα τροφής. Παράλληλα, αυτός ο τύπος διατροφής στοχεύει σε μικρούς τοπικούς παραγωγούς/φάρμες και σε εποχικά προϊόντα διατροφής.
Πώς να την εφαρμόσεις;
Όπως και με κάθε άλλη διατροφική αλλαγή, έτσι και με τη βιώσιμη διατροφή, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερη τη μετάβαση εάν η αλλαγή γίνει βήμα-βήμα. Διαφορετικά, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος το άτομο να επιστρέψει στις παλιές του διατροφικές συνήθειες.
Εάν λοιπόν έχετε αποφασίσει να μειώσετε την πρόσληψη ζωικών προϊόντων, ένας εύκολος τρόπος είναι να ορίσετε μια ημέρα της εβδομάδας χωρίς ζωικά τρόφιμα. Μπορείτε για παράδειγμα κάθε Δευτέρα να καταναλώνετε μόνο φυτικά προϊόντα, ενώ στην πορεία μπορείτε να αυξήσετε αυτές τις μέρες της εβδομάδας.
Και θυμηθείτε: κάντε μικρά αλλά σταθερά βήματα, ώστε να είναι πιο πιθανό να τα διατηρήσετε στο μέλλον!
Έχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση. Ακολούθησέ με στο Instagram για περισσότερα διατροφικά tips!