Εάν έχετε υποβληθεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας (βαριατρική χειρουργική), θα χρειαστεί να ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο για τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μείωση βάρους, η μείωση των επιπλοκών και η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο.

Η διατροφική εκπαίδευση μετά από ένα βαριατρικό χειρουργείο αποτελεί σημείο κλειδί ώστε να επιτύχουμε την επιθυμητή μείωση βάρους διατηρώντας μια καλή αναλογία σύστασης σώματος, η οποία θα ελέγχεται με την ανάλυση σύστασης σώματος (ή αλλιώς λιπομέτρηση).

Είναι σημαντικό λοιπόν, μετά το πέρας του χειρουργείου να διατηρήσετε τις παρακάτω διατροφικές συμπεριφορές.

 

 

5 διατροφικά tips για τη διατροφή μετά από βαριατρικό χειρουργείο

1) Μικρά και συχνά γεύματα

Ο καταμερισμός της προσλαμβανόμενης τροφής σε μικρά και συχνά γεύματα (5-6 γεύματα) κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα μεγάλα γεύματα μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία. Προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρή ποσότητα τροφής κάθε 2-3 ώρες.

2) Καλή μάσηση τροφής

Μασήστε πολύ καλά και αργά την τροφή σας. Φροντίστε να έχετε αργή κατανάλωση τροφής και πάντα σε μικρή ποσότητα (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού η κάθε μπουκιά).

3) Σωστή θερμοκρασία γεύματος

Αποφύγετε τα πολύ ζεστά ή κρύα τρόφιμα ή ροφήματα, καθώς προκαλούν έντονη κινητικότητα στο έντερο προτιμήστε τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

4) Τερματίστε το γεύμα σας όταν νιώσετε πλήρης

Το μέγεθος του γεύματός σας θα είναι αυξανόμενο με το πέρας του χρόνου. Ξεκινήστε το γεύμα σας τρώγοντας ή πίνοντας τόση ποσότητα τροφής ή υγρών όση χωράει στο στομάχι σας, χωρίς να αισθάνεστε φούσκωμα. Τερματίστε το γεύμα σας όταν αισθάνεστε «πλήρεις» και πριν αισθανθείτε φούσκωμα, καθώς με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε τη μείωση του κινδύνου διαφυγής.

5) Τρόφιμα πλούσια σε πρωτείνη

Φροντίστε να καταναλώνετα τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (όπως για παράδειγμα το ασπράδι αυγού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κοτόπουλο, το ψάρι, το κρέας) πάντα πριν τα συνοδευτικά (ρύζι, ζυμαρικά, πατάτα).

 

Κατεβάστε τις οδηγίες εδώ: