Τι είναι;

Η μέτρηση βάρους στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αρκεί από μόνη της προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της υγείας και της σωματικής κατάστασης ενός ατόμου.

Με βάση την τεχνολογία που υπάρχει διαθέσιμη σήμερα, δίνεται η δυνατότητα να απεικονίσουμε με ακρίβεια και να αξιολογήσουμε τα συστατικά από τα οποία αποτελείται το σώμα μας, όπως για παράδειγμα το ποσοστό (%) και το βάρος (kg) του λιπώδους ιστού, του μυϊκού ιστού, των υγρών του σώματος κα. Επιπλέον, είναι εφικτό να γνωρίσουμε και την κατανομή αυτών των συστατικών στο σώμα μας (π.χ. πόσο λίπος έχουμε στα χέρια και τα πόδια μας).

Η λιπομέτρηση, ή αλλιώς ανάλυση σύστασης σώματος αποτελεί σημείο-κλειδί για τις συνεδρίες που πραγματοποιούνται στο γραφείο.

Μέθοδος

Η συσκευή Tanita MC780, αποτελεί τον απόλυτο πολυσυχνοτικό αναλυτή τμηματικής ανάλυσης σύστασης σώματος για μια εξατομικευμένη και ακριβής απεικόνιση.

Βασίζεται στην τεχνολογία βιοηλεκτρικής εμπέδησης πολλαπλών συχνοτήτων, δηλαδή την αντίσταση (εμπέδηση) των διαφόρων ιστών (π.χ. λίπος, μύες κ.λπ.) στο ηλεκτρικό εναλλασσόμενο ρεύμα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της μέτρησης ένα μικρής έντασης εναλλασσόμενο ρεύμα εφαρμόζεται στο ανθρώπινο σώμα, δημιουργείται ένα ηλεκτρικό κύκλωμα και μετράται η αγωγιμότητά του σώματος. Το νερό και οι ηλεκτρολύτες έχουν υψηλή αγωγιμότητα, για το λόγο αυτό και ιστοί που είναι πλούσιοι σε νερό (όπως πχ οι μύες) έχουν υψηλή αγωγιμότητα, σε αντίθεση με αυτούς που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε νερό (όπως πχ το λίπος).

Η μέτρηση είναι μη επεμβατική και σε μόλις 30’’ μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, με τεχνολογία 3 συχνοτήτων και τους πιο πρόσφατους αλγόριθμους που επιτρέπουν πραγματικά υψηλή ακρίβεια.

Αποτελέσματα

Λίπος σε Ποσοστό (%) και βάρος (kg)

Είναι σημαντικό να γίνεται τόσο εκτίμηση όσο και αξιολόγηση του λιπώδους ιστού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να βρίσκεται εντός των επιθυμητών ορίων.

Η περίσσεια λιπώδους ιστού στο σώμα έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών (πχ καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης τύπου 2, διάφορες μορφές καρκίνου), ενώ από την άλλη πλευρά, η μείωση του σωματικού βάρους κάτω από το χαμηλότερο όριο μπορεί να επιφυλάσσει κινδύνους, καθώς συνδέεται με δυσμηνόρροια στις γυναίκες και οστεοπόρωση.

Για το λόγο αυτό, προκειμένου να υπάρχει εύρυθμη λειτουργεία του οργανισμού είναι σημαντικό να βρίσκεται εντός των επιθυμητών τιμών.

 

Σπλαχνικό Λίπος

Ως σπλαχνικό ή ενδοκοιλιακό λίπος ορίζουμε το λίπος που βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς και περιβάλει τα ζωτικά όργανα (π.χ. ήπαρ, πάγκρεας). Η αυξημένη εναπόθεση λίπους σε εκείνο το σημείο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών (π.χ. καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη), καθώς ο όγκος του σπλαχνικού λίπους αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα για την εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη και εμφράγματος του μυοκαρδίου. Εκτιμώντας το επίπεδο του σπλαχνικού λίπους, μπορούμε να παρέμβουμε με την κατάλληλη διατροφική προσέγγιση προκειμένου να το μειώσουμε.

Μυϊκή Μάζα (kg)

Ως μυϊκή μάζα ορίζεται το βάρος (kg) των μυών στο σώμα μας. Στον όρο μυϊκή μάζα περιλαμβάνονται οι σκελετικοί μύες, οι λείοι μύες (πχ καρδιακός μυς και πεπτικοί μύες) αλλά και το νερό που περιέχεται σε αυτούς.

Ο μυϊκός ιστός είναι ο μεταβολικά ενεργός ιστός στο σώμα μας και παίζει σημαντικό ρόλο στον βασικό μεταβολικό ρυθμό μας (BMR). Μεγάλη μείωση του μυϊκού ιστού συνεπάγεται και μείωση στον βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR), και άρα δυσκολία στην προσπάθεια μείωσης βάρους.

 

Σωματικά υγρά – Κατακράτηση Υγρών

Μέσω της λιπομέτρησης με τον αναλυτή ΤΑΝΙTA MC780 μπορούμε να δούμε όχι μόνο πόσο νερό περιέχεται στο σώμα μας αλλά και λάβουμε πληροφορίες για το ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο νερό στο σώμα μας, άρα και την παρουσία τυχόν κατακράτησης υγρών.

 

Οστική Μάζα

Με τη λιπομέτρηση μπορούμε επίσης να προβούμε σε εκτίμηση της οστικής μάζας, δηλαδή του βάρους των οστών στο σώμα μας. Κατά πόσο δηλαδή ισχύει το εάν είμαστε ή όχι βαρυκόκκαλοι.

Βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR)

Ως βασικός μεταβολισμός ηρεμίας (RMR) ορίζεται η ενέργεια που δαπανά το ανθρώπινο σώμα για να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες (π.χ. αναπνοή) του σε κατάσταση ηρεμίας. Όσο χαμηλότερος είναι ο μεταβολικός ρυθμός τόσο πιο δύσκολο είναι να μειώσουμε το σωματικό βάρος και το λίπος.

 

Μεταβολική Ηλικία

Όλοι γνωρίζουμε τη χρονολογική μας ηλικία, όμως τι γίνεται με τη μεταβολική ηλικία;

Η μεταβολική ηλικία σχετίζεται με τη γενικότερη μεταβολική υγεία του οργανισμού και τα επίπεδα του μεταβολισμού σας. Προσπαθήστε να διατηρείτε τη μεταβολική σας ηλικία ίση ή μικρότερη από την πραγματική σας ηλικία.

Τμηματική Ανάλυση Σύστασης Σώματος

Ο εξοπλισμός που διαθέτουμε παρέχει τη δυνατότητα τμηματικής ανάλυσης σύστασης σώματος, μέσω της οποίας μπορούμε να διαγνώσουμε ξεχωριστά το ποσοστό λίπους και τα κιλά του μυϊκού ιστού που διαθέτει κάθε μέρος του σώματός σας.

Μας δίνει αποτελέσματα για τις εξής παραμέτρους:

  • Λιπώδης μάζα στην περιοχή του κορμού
  • Λιπώδης μάζα σε αριστερό και δεξί χέρι
  • Λιπώδης μάζα σε αριστερό και δεξί πόδι
  • Μυϊκή μάζα στην περιοχή του κορμού
  • Μυϊκή μάζα στα χέρια σε αριστερό και δεξί χέρι
  • Μυϊκή μάζα στα πόδια σε αριστερό και δεξί πόδι

 

Προετοιμασία

Προκειμένου να είναι σωστά τα αποτελέσματα της ανάλυσης σύστασης σώματος, είναι σημαντικό να τηρούνται ορισμένες συνθήκες, τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά παρακάτω. Σε διαφορετική περίπτωση δε μπορεί να πραγματοποιηθεί η λιπομέτρηση.

 

Προγραμματίστε ένα ραντεβού για λιπομέτρηση εδώ.