Τι ορίζουμε ως διάρροια;
Αρχικά, η διάρροια ορίζεται ως η συχνή διέλευση υδαρών ή πολύ μαλακών κοπράνων, συνήθως περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα. Είναι σύμπτωμα και όχι ασθένεια από μόνη της και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες.
Βασικά χαρακτηριστικά της διάρροιας:
- Αυξημένη συχνότητα κενώσεων (πάνω από 3 φορές την ημέρα)
- Υδαρή ή άμορφα κόπρανα
- Αυξημένος όγκος και υγρασία στα κόπρανα
Κατηγορίες διάρροιας:
1️ Οξεία διάρροια – Διαρκεί έως 14 ημέρες και συνήθως προκαλείται από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, τροφική δηλητηρίαση ή αντιβιοτικά.
2️ Επιμένουσα διάρροια – Διαρκεί 14-30 ημέρες και μπορεί να οφείλεται σε εντερικές λοιμώξεις ή άλλες υποκείμενες παθήσεις.
3️ Χρόνια διάρροια – Διαρκεί πάνω από 30 ημέρες και σχετίζεται με παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η κοιλιοκάκη ή οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα).
Πιθανά συνοδευτικά συμπτώματα:
- Κοιλιακός πόνος ή κράμπες
- Ναυτία ή έμετος
- Πυρετός (αν υπάρχει λοίμωξη)
- Αφυδάτωση (ξηροστομία, ζάλη, μειωμένη ούρηση)
- Αίμα ή βλέννα στα κόπρανα (σε σοβαρές περιπτώσεις)
Αίτια της διάρροιας
Η διάρροια μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, είτε λόγω προσωρινών καταστάσεων είτε ως σύμπτωμα υποκείμενης ασθένειας. Παρακάτω είναι οι κύριες αιτίες της διάρροιας:
-
Λοιμώξεις
- Ιοί: Όπως ο ιός της γαστρεντερίτιδας (π.χ. νοροϊός, ροταϊός). Αυτοί οι ιοί προκαλούν φλεγμονή στο στομάχι και τα έντερα, οδηγώντας σε διάρροια.
- Βακτήρια: Όπως η Salmonella, Escherichia coli (E. coli), Campylobacter, Shigella, που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση ή λοίμωξη του εντέρου.
- Παράσιτα: Όπως η Giardia και η Entamoeba histolytica, που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια μετά από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού.
-
Τροφική δηλητηρίαση και αλλεργίες
- Ανεπαρκής αποθήκευση ή μαγείρεμα τροφίμων που οδηγεί σε ανάπτυξη βακτηρίων ή τοξινών (π.χ. Staphylococcus aureus).
- Αλλεργία ή ευαισθησία σε τροφές: Όπως η δυσανεξία στη λακτόζη ή η αλλεργία σε κάποια συστατικά τροφών (π.χ. γλουτένη).
-
Αντιβιοτικά και φαρμακευτική αγωγή
Επιπλέον, η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, προκαλώντας διάρροια. Ορισμένα φάρμακα (όπως τα ΜΣΑΦ ή τα αντιόξινα με μαγνήσιο) μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάρροια.
-
Ιατρικές καταστάσεις
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS): Ένα λειτουργικό πρόβλημα του εντέρου που προκαλεί διάρροια, κολικούς πόνους και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Όπως η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, που προκαλούν χρόνια διάρροια και φλεγμονή του εντέρου.
- Κοιλιοκάκη: Αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί διάρροια και βλάβες στο έντερο όταν καταναλώνεται γλουτένη.
- Υποθυρεοειδισμός ή άλλες ενδοκρινικές παθήσεις μπορεί επίσης να επηρεάσουν την κινητικότητα του εντέρου.
-
Άλλες αιτίες
- Στρες και ψυχολογικοί παράγοντες: Το άγχος και το στρες μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια λόγω των επιπτώσεών τους στο πεπτικό σύστημα.
- Ανεπάρκεια αλάτων και ηλεκτρολυτών: Η αφυδάτωση ή η απώλεια ηλεκτρολυτών μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια ως φυσική αντίδραση του οργανισμού.
-
Διατροφικές αιτίες
- Περίσσεια φυτικών ινών: Υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών (π.χ. από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά) μπορεί να προκαλέσει διάρροια.
- Λίπος και γαλακτοκομικά: Η κατανάλωση λιπαρών τροφών ή προϊόντων που περιέχουν λακτόζη μπορεί να προκαλέσει διάρροια σε άτομα με ευαισθησία.
Διατροφή στη Διάρροια – Γαστρεντερίτιδα
Όταν έχεις διάρροια, η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του εντέρου και στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Βασικές διατροφικές οδηγίες:
-
Κατάλληλες τροφές (BRAT diet)
Αυτή η διατροφή περιλαμβάνει ήπιες, εύπεπτες τροφές:
Μπανάνες – Πλούσιες σε κάλιο, συμβάλλουν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.
Ρύζι – Ιδιαίτερα το λευκό ρύζι, είναι εύπεπτο και απορροφά υγρά.
Μήλο (χωρίς φλούδα) ή σάλτσα μήλου – Περιέχει πηκτίνη, που βοηθά στη στερεοποίηση των κοπράνων.
Φρυγανιές και άσπρο ψωμί – Ευκολία στην πέψη
-
Επιπλέον τροφές
- Βραστές πατάτες (χωρίς λάδι και πολλά μπαχαρικά)
- Ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών (για ενυδάτωση)
- Γιαούρτι με προβιοτικά (μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας)
- Βραστό κοτόπουλο χωρίς πέτσα
- Κομπόστα χωρίς ζάχαρη
-
Υγρά & Ενυδάτωση
💧 Πίνε πολλά υγρά για να αποφύγεις την αφυδάτωση:
- Νερό
- Χαμομήλι
- Αραιωμένο χυμό μήλου
- Ηλεκτρολυτικά διαλύματα (π.χ. φαρμακευτικά ή σπιτικά με νερό, αλάτι και λίγη ζάχαρη)
Σημείωση:
Είναι πολύ σημαντικό να πίνεις αρκετά υγρά (νερό, αλκαλικό νερό, ηλεκτρολυτικά διαλύματα) για να αποφεύγεις την αφυδάτωση
Επιτρεπόμενα Τρόφιμα |
Τρόφιμα που Πρέπει να Αποφεύγονται |
Μπανάνες (ευκολοχώνευτες, βοηθούν στην αποκατάσταση του καλίου) | Ωμά Λαχανικά (όπως λάδι, λάχανο, μπρόκολο, κ.λπ. – δύσκολα στην πέψη) |
Ρύζι (λευκό) (εύκολο στην πέψη, απορροφά υγρά) | Τηγανητά Φαγητά (προκαλούν ερεθισμούς και επιβαρύνουν το έντερο) |
Φρυγανιές/άσπρο ψωμί | Γαλακτοκομικά (εκτός από γιαούρτι με προβιοτικά) (δυσκολεύουν την πέψη) |
Βραστές Πατάτες (χωρίς λάδι ή βούτυρο) | Λιπαρά Κρέατα (π.χ. τηγανητό κρέας, αλλαντικά) |
Αραιωμένος Χυμός Μήλου (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) | Αλκοόλ (ερεθίζει το πεπτικό σύστημα και προκαλεί αφυδάτωση) |
Γιαούρτι με προβιοτικά (βοηθά στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας) | Καφές & Καφεΐνη (επιταχύνουν την κινητικότητα του εντέρου) |
Ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών (για ενυδάτωση και θρεπτικά συστατικά) | Πικάντικα και καυτερά φαγητά (προκαλούν ερεθισμούς) |
Μήλο (σε μορφή σάλτσας ή κομπόστα) (ευκολοχώνευτο και πλούσιο σε πηκτίνη) | Γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα (ζάχαρη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες προκαλούν διάρροια) |
Βραστό Κοτόπουλο (χωρίς πέτσα) (εύκολο στην πέψη) | Ωμά Ψάρια και Θαλασσινά (δύσκολα στην πέψη και μπορεί να περιέχουν βακτήρια) |
Ποια τρόφιμα να αποφεύγω στη διάρροια;
Αρχικά, κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας, το στομάχι και τα έντερα είναι ευαίσθητα και χρειάζονται προσοχή στη διατροφή για να μειωθούν τα συμπτώματα και να επιταχυνθεί η ανάρρωση. Υπάρχουν ορισμένα συστατικά τροφών που είναι προς αποφυγή, καθώς ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα ή και επιδεινώνουν τα συμπτώματα:
Συστατικά και τροφές που πρέπει να αποφύγεις κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας:
-
Λιπαρά και Τηγανητά Φαγητά
- Γιατί: Τα λιπαρά τρόφιμα είναι δύσκολα στην πέψη και προκαλούν ή επιδεινώνουν τη ναυτία και τον κοιλιακό πόνο.
- Παραδείγματα: Τηγανητά φαγητά, βαριά κρέατα, σάλτσες με πολλές θερμίδες και λίπη.
-
Γαλακτοκομικά προϊόντα (εκτός από γιαούρτι με προβιοτικά)
- Γιατί: Κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν δυσανεξία στη λακτόζη κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας. Αυτό συνήθως προκαλεί διάρροια, φούσκωμα και δυσφορία.
- Παραδείγματα: Γάλα, κρέμα, παγωτό, τυριά.
-
Πικάντικα και Καυτερά Φαγητά
- Γιατί: Τα πικάντικα τρόφιμα ερεθίζουν τον γαστρεντερικό σωλήνα, προκαλώντας φλεγμονή και επιδεινώνοντας τα συμπτώματα (όπως το αίσθημα καύσου ή κοιλιακού πόνου).
- Παραδείγματα: Κόκκινες πιπεριές, κάρυ, σάλτσες με τσίλι.
-
Καφεΐνη
- Γιατί: Η καφεΐνη μπορεί να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα και να προκαλέσει αύξηση της κινητικότητας του εντέρου, κάτι που επιδεινώνει τη διάρροια.
- Παραδείγματα: Καφές, μαύρο τσάι, ενεργειακά ποτά.
-
Αλκοόλ
- Γιατί: Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει το στομάχι, να επιδεινώσει τη φλεγμονή και να προκαλέσει αφυδάτωση.
- Παραδείγματα: Κρασί, μπύρα, λικέρ, κοκτέιλ.
-
Σακχαρούχες Τροφές και Επεξεργασμένα Γλυκαντικά
- Γιατί: Η ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά (όπως η σορβιτόλη) μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διάρροιας και να προκαλέσουν αέρια ή φούσκωμα.
- Παραδείγματα: Γλυκά, σοκολάτα, τυποποιημένα ροφήματα με ζάχαρη, γλυκαντικά σιρόπια.
-
Ωμά Λαχανικά και Φρούτα
- Γιατί: Ορισμένα ωμά λαχανικά και φρούτα είναι δύσκολα στην πέψη και μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα, πόνο και διάρροια.
- Παραδείγματα: Λάχανο, μπρόκολο, κρεμμύδια, μήλα, αχλάδια (αν είναι ωμά).
-
Επεξεργασμένα Τρόφιμα και Συσκευασμένα Φαγητά
- Γιατί: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν πρόσθετα συστατικά (όπως συντηρητικά και τεχνητές χρωστικές), που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο γαστρεντερικό σύστημα.
- Παραδείγματα: Σαπούνια, μπισκότα, σνακ, έτοιμα φαγητά και κονσερβοποιημένα τρόφιμα.
-
Υπερβολικά Αλμυρές Τροφές
- Γιατί: Οι υπερβολικές ποσότητες αλατιού προκαλούν αφυδάτωση, η οποία είναι ήδη επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας.
- Παραδείγματα: Τηγανητά πατατάκια, αλμυρά σνακ, κονσέρβες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Σημαντικές σημειώσεις:
- Επιπλέον, είναι σημαντικό να πίνεις πολλά υγρά για να αποφεύγεις την αφυδάτωση. Προτίμησε νερό, ηλεκτρολυτικά διαλύματα ή αραιωμένους χυμούς.
- Αν υπάρχει και έμετος, κατανάλωσε μικρές ποσότητες τροφής και ξεκίνησε με ελαφριά φαγητά όπως οι τροφές BRAT (μπανάνες, ρύζι, άσπρο ψωμί, φρυγανιές).
Τυπικό Διαιτολόγιο Διάρροιας (Δίαιτα BRAT)
Ακόμη, η διατροφή BRAT είναι μια ειδική δίαιτα που συμβάλλει στην ανάρρωση από διάρροια ή γαστρεντερίτιδα, εστιάζοντας σε τρόφιμα που είναι ήπια για το πεπτικό σύστημα. BRAT είναι το ακρωνύμιο για τέσσερις βασικές τροφές:
- Banana (Μπανάνες)
- Rice (Ρύζι – προτιμάται το λευκό)
- Applesauce (Σάλτσα μήλου ή κομπόστα μήλου)
- Toast (Φρυγανιές ή άσπρο ψωμί)
Πρώτη ημέρα (ή πρώτη φάση ανάρρωσης)
- Πρωινό:
- 1 μπανάνα
- 1 φέτα φρυγανιά
- 1 ποτήρι αραιωμένο χυμό μήλου (ή 1 μικρό μπολ με κομπόστα μήλου χωρίς ζάχαρη)
- Μεσημεριανό:
- 1 μικρό μπολ με λευκό ρύζι (βρασμένο χωρίς μπαχαρικά ή λάδι)
- 1 φέτα φρυγανιά
- 1 μικρό μπολ με σάλτσα μήλου (χωρίς ζάχαρη)
- Απόγευμα:
- 1 μπανάνα ή μερικές φέτες φρυγανιά
- Νερό ή αραιωμένος χυμός μήλου
- Βραδινό:
- 1 μικρό μπολ με λευκό ρύζι
- 1 φέτα φρυγανιά ή 1 μπανάνα
Σημαντικές σημειώσεις για τη διατροφή BRAT:
- Αρχικά, στοχεύει στην αποκατάσταση του εντέρου, δίνοντας στον οργανισμό ελαφριά τρόφιμα που δεν ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα.
- Είναι πολύ σημαντικό να παραμένεις ενυδατωμένος κατά τη διάρκεια αυτής της δίαιτας, καθώς η διάρροια προκαλεί αφυδάτωση. Προτίμησε να πίνεις αρκετό νερό, ηλεκτρολυτικά διαλύματα ή αραίωση χυμών για να αναπληρώσεις τα υγρά.
- Τέλος, η δίαιτα BRAT είναι κατάλληλη για βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα (1-2 ημέρες). Μετά από αυτή την περίοδο, μπορείς να επαναφέρεις πιο θρεπτικές τροφές, όπως άπαχα κρέατα, βραστά λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς το έντερο αρχίζει να ανακάμπτει.
Σταδιακή επαναφορά τροφών:
Μετά από τις πρώτες 1-2 ημέρες, μπορείς σταδιακά να προσθέσεις:
- Βραστά λαχανικά (π.χ. καρότα, πατάτες)
- Άπαχο κρέας (π.χ. κοτόπουλο χωρίς πέτσα)
- Γιαούρτι με προβιοτικά (για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας)
- Ποικιλία φρούτων (εκτός από τα όξινα, όπως τα πορτοκάλια ή τα λεμόνια)
Η διατροφή BRAT είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αρχική φάση ανάρρωσης από γαστρεντερίτιδα ή διάρροια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να την ακολουθήσουμε για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς είναι περιοριστική και δεν παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας.