Ανησυχείς ότι οι πέντε-έξι ημέρες διακοπών θα καταφέρουν να καταστρέψουν την προσπάθειά που έκανες με τόσο κόπο να μειώσεις το βάρος σου;

Οι διακοπές χωρίς αμφιβολία είναι συνδεδεμένες με χαλάρωση, ξεκούραση αλλά και γευστικές απολαύσεις. Σίγουρα θα ξεφύγεις από το πρόγραμμα διατροφής που είχες, όμως υπάρχει τρόπος να απολαύσεις το φαγητό των διακοπών, χωρίς να «χαλάσεις» τη δίαιτά σου.

Παρακάτω θα βρεις μερικές δοκιμασμένες τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τη σιλουέτα σου και να μην αισθανθείς στιγμή «εκτός ελέγχου» στις διακοπές σου.

Πώς να διατηρήσεις το βάρος στις διακοπές

Γίνε επιλεκτικός/η με τις λιχουδιές που θέλεις να απολαύσεις.

Και δεν εννοώ να τις στερηθείς! Έτσι κι αλλιώς, αυτό σίγουρα δεν ταιριάζει με το πνεύμα των διακοπών. Αυτή είναι η ευκαιρία σου να απολαύσεις το αγαπημένο σου γλυκό ή φαγητό.

Όμως υπάρχουν τόσες πολλές λιχουδιές εκεί γύρω, που πραγματικά μπορείς – και πρέπει– να γίνεις επιλεκτικός/η. Απλώς θυμήσου να βάλεις το αγαπημένο σου πρώτο στη λίστα σου. Τι εννοώ με αυτό; Βάλε προτεραιότητα στη λίστα σου.

Όταν βρίσκεσαι γύρω από τόσα εδέσματα, ξεχώρισε το αγαπημένο σου και άφησε στην άκρη τα υπόλοιπα – τα οποία δεν θα ήταν και η πρώτη σου επιλογή.

Και τι γίνεται όταν σου αρέσουν όλες οι λιχουδιές; Εάν δε μπορείς να αποφασίσεις ποια θέλεις περισσότερο, επίλεξε εκείνη που βρίσκεις πιο σπάνια και δεν έχεις τη δυνατότητα να την απολαύσεις όλο το χρόνο, όπως για παράδειγμα ένα παραδοσιακό γλυκό.

Προγραμμάτισε πότε θα το φας

Όσο περισσότερο αναμένεις κάτι ευχάριστο, τόσο περισσότερη ευχαρίστηση παίρνεις από αυτό. Εάν σε κάθε ευκαιρία επιδοθείς σε κάτι διαφορετικό, δε θα έχεις ποτέ την ευχαρίστηση να επιλέξεις συνειδητά την αγαπημένη σου λιχουδιά και να την αναμένεις. Έτσι, ενώ θα γεύεσαι περισσότερες λιχουδιές, θα παίρνεις λιγότερη απόλαυση από αυτές.

Ο προγραμματισμός θα σε βοηθήσει να επιλέξεις ποια ιδιαίτερη λιχουδιά θα απολαύσεις, κι αυτό θα σε βοηθήσει να απορρίψεις με μεγαλύτερη ευκολία τις υπόλοιπες που δεν μπαίνουν στην πρώτη σειρά της λίστας.

Εάν για παράδειγμα ξέρεις από νωρίς ότι στο δείπνο που θα πας το βράδυ σερβίρει ωραίο κρασί, σίγουρα θα μπορέσεις να κρατηθείς έχοντας αποφασίσει ότι αυτό θα είναι η απόλαυση της ημέρας σου.

Άφησε στην άκρη τη σκέψη του «όλα ή τίποτα»

Ίσως αυτή είναι από τις πιο σημαντικές συμβουλές που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου. Ακριβώς επειδή αυτό το διάστημα η διατροφή σου δεν είναι τόσο υγιεινή όσο συνήθιζες, ή επειδή καταναλώνεις περισσότερα γλυκά αυτή την περίοδο, δεν έχει νόημα να εγκαταλείψεις όλες τις υγιεινές συνήθειες που είχες έως τώρα. Και όμως, αυτό το κάνουν οι περισσότεροι. Επειδή μπορεί να ξεφύγεις λίγο από το πρόγραμμα της διατροφής, αποφασίζεις ότι θα συνοδέψεις το γεύμα σου με τηγανιτές πατάτες, ψωμί βουτηγμένο στη sauce και θα αφήσεις στην άκρη τη δροσερή σαλάτα που έχεις πραγματική ανάγκη.

Τι να κρατήσεις;

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι πάντα μια διαδικασία σε εξέλιξη και όχι μια άσκηση για την τελειότητα. Ένα λάθος βήμα δεν μπορεί να καταστρέψει όλη την προηγούμενη προσπάθεια, αρκεί να επιστρέψεις στο βηματισμό σου.

Αντίθετα, το να τρέξεις πίσω προς τη λάθος κατεύθυνση μπορεί να δώσει μια επικίνδυνη ώθηση και να αναιρέσει τα προηγούμενα κέρδη σου. Εξάλλου να θυμάσαι, ποτέ κανείς δεν πάχυνε με ένα μόνο γλυκό και κανείς δεν αδυνάτισε τρώγοντας μια μόνο σαλάτα.

Έχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση. Ακολούθησέ με στο Instagram για περισσότερα διατροφικά tips!