Το έλκος στομάχου, γνωστό και ως γαστρικό έλκος, είναι μια πληγή ή βλάβη που εμφανίζεται στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου. Αποτελεί μορφή πεπτικού έλκους, που μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου).
🔍 Αιτίες
Οι πιο συχνές αιτίες του γαστρικού έλκους είναι:
-
Λοίμωξη από το βακτήριο Helicobacter pylori (H. pylori)
-
Χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη για μεγάλο χρονικό διάστημα
-
Υπερέκκριση γαστρικού οξέος, λόγω στρες, γενετικής προδιάθεσης ή νοσημάτων (π.χ. σύνδρομο Zollinger-Ellison)
-
Κάπνισμα και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
-
Κακή διατροφή και στρες, αν και δεν προκαλούν άμεσα έλκος, μπορούν να επιδεινώσουν την κατάστασή του.
⚠️ Συμπτώματα
-
Πόνος ή κάψιμο στο άνω μέρος της κοιλιάς (ειδικά όταν το στομάχι είναι άδειο)
-
Φούσκωμα, ρέψιμο ή ναυτία
-
Απώλεια όρεξης ή βάρους
-
Σκούρα ή μαύρα κόπρανα (ένδειξη αιμορραγίας)
-
Εμετός με αίμα (σε σοβαρές περιπτώσεις)
Διατροφή στο έλκος στομάχου
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του έλκους στομάχου και στην υποστήριξη της θεραπείας. Αν και δεν «θεραπεύει» το έλκος από μόνη της, μπορεί να μειώσει την οξύτητα, την φλεγμονή και την ενόχληση.
🍽️ Τροφές ήπιες και προστατευτικές όπως:
-
Μπανάνες, μήλα ψημένα ή τριμμένα
-
Ρύζι, πατάτες βραστές, κριθαράκι, τοστ λευκό
-
Λευκά κρέατα (όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα χωρίς πέτσα, βραστά ή ψητά)
-
Άπαχο ψάρι (όπως μπακαλιάρος, γλώσσα)
-
Γάλα χαμηλών λιπαρών ή φυτικά υποκατάστατα (αν τα ανέχεσαι)
-
Γιαούρτι με προβιοτικά
-
Βραστά ή μαγειρεμένα λαχανικά (όπως κολοκύθι, καρότο, πατάτα, σπανάκι)
-
Ελαιόλαδο σε μικρές ποσότητες
-
Χαμομήλι, λουίζα, νερό, ήπια αφεψήματα χωρίς καφεΐνη
❌Τροφές και ποτά που ερεθίζουν το στομάχι
Αν έχεις έλκος στομάχου, είναι σημαντικό να αποφεύγεις τροφές και συστατικά που ερεθίζουν τον γαστρικό βλεννογόνο, αυξάνουν την παραγωγή οξέων ή επιβραδύνουν την επούλωση. Αυτά μπορεί να χειροτερέψουν τον πόνο, το κάψιμο ή την καούρα.
1. Ροφήματα & Ποτά
-
Καφές (κανονικός και ντεκαφεϊνέ – ερεθίζει το στομάχι)
-
Τσάι με καφεΐνη (όπως μαύρο, πράσινο)
-
Αλκοόλ (ειδικά οίνος, μπύρα, ποτά υψηλής περιεκτικότητας)
-
Αναψυκτικά με ανθρακικό και ζάχαρη ή καφεΐνη
-
Χυμοί εσπεριδοειδών (όπως πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ)
2. Τηγανητά & Λιπαρά
-
Τηγανητές πατάτες, σνίτσελ, κεφτεδάκια
-
Καπνιστά, αλλαντικά (όπως σαλάμι, μπέικον, λουκάνικα)
-
Πλήρη γαλακτοκομικά (όπως κρέμα γάλακτος, πλήρες γάλα, λιπαρά τυριά)
3. Όξινες & Ερεθιστικές Τροφές
-
Ντομάτες και σάλτσες ντομάτας
-
Ξύδι, λεμόνι, μουστάρδα, καυτερά καρυκεύματα
-
Πικάντικες τροφές (όπως πιπέρι, μπούκοβο, καυτερές πιπεριές)
4. Γλυκά & Σνακ
-
Σοκολάτα (περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη)
-
Γλυκά με πολλά λιπαρά (όπως κέικ με κρέμες, γλυκά ταψιού, παγωτό πλήρες)
-
Μπισκότα με σοκολάτα ή κακάο
-
Ξηροί καρποί καβουρδισμένοι ή αλατισμένοι (σε υπερβολή)
5. Άλλα ερεθιστικά
-
Σκόρδο και κρεμμύδι ωμά
-
Μέντα (χαλαρώνει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα – μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση)
-
Τσίχλες ή καραμέλες μέντας