Σου έχει συμβεί κι εσένα να τρως και να συνεχίζεις να αισθάνεσαι πείνα;
Η πείνα αποτελεί φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού μας, η οποία γίνεται αντιληπτή σε ορισμένα χρονικά διαστήματα της ημέρας και μπορεί να ικανοποιηθεί με τη λήψη τροφής.
Πεινάς όμως στην πραγματικότητα;
Ορισμένες φορές τείνουμε να μπερδεύουμε τη βιολογική πείνα με τη συναισθηματική πείνα.
Με τον όρο βιολογική πείνα αναφερόμαστε στη φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού μας για σίτιση, ώστε να αποκτήσει ενέργεια, ενώ με τον όρο συναισθηματική πείνα αναφερόμαστε στην επιθυμία και ανάγκη για κατανάλωση συγκεκριμένου τροφίμου μέχρι να υπάρξει ικανοποίηση, ενώ συχνά μπορεί να καταλήξει σε υπερφαγικό επεισόδιο.
Οπότε είναι καλό να αναρωτηθείς εάν τελικά τρώς για να παρέχεις τροφή στο σώμα σου ή για να «ταΐσεις» τα συναισθήματά σου…
Πού μπορεί να οφείλεται το αίσθημα της πείνας;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθεις ότι πεινάς, όπως είναι:
Διαταραγμένος ύπνος
Ο επαρκής ύπνος σχετίζεται με επαρκείς ποσότητες λεπτίνης (ορμόνη που ρυθμίζει το αίσθημα του κορεσμού) και ρύθμιση της γκρελίνης (ορμόνη που προάγει την όρεξη).
Μειωμένη κατανάλωση πρωτεϊνών
Η επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης βοηθά στον έλεγχο της πείνας.
Μειωμένη πρόσληψη υγρών
Ορισμένες φορές η έλλειψη υγρών και νερού μπορεί να μας ξεγελάσει και έτσι να νιώθουμε την αίσθηση της πείνας ακόμα μεγαλύτερη απ’ ότι στην πραγματικότητα είναι.
Άγχος
Το άγχος αυξάνει την κορτιζόλη, ορμόνη που προάγει το αίσθημα της πείνας και την επιθυμία κατανάλωσης απλών υδατανθράκων.
Άρα, προτού αγχωθείς επειδή πεινάς συνεχώς, προσπάθησε να διορθώσεις κάποιες από τις αιτίες της πείνας σου. Θα είναι σίγουρα ευκολότερο να διαχειριστείς το βάρος σου, με λιγότερες στιγμές πείνας! Ξανασκέψου το!
Έχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση. Ακολούθησέ με στο Instagram για περισσότερα διατροφικά tips!