Tο σιρόπι ιμβερτοποιημένης ζάχαρης ή αλλιώς ιμβερτοζάχαρο (ιμβερτοσάκχαρο) το βρίσκουμε συχνά στη βιομηχανία τροφίμων λόγω της γλυκαντικής του ιδιότητας.

Η υδρόλυση της σακχαρόζης (της επιτραπέζιας ζάχαρης δηλαδή) στα δύο απλά σάκχαρά της: τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη δημιουργεί το ιμβερτοζάχαρο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβεί φυσικά μέσω της δράσης της θερμότητας και των οξέων ή μπορεί να καταλυθεί και από ένζυμα.

Η ιμβερτοποιημένη ζάχαρη συγκαταλέγεται στην κατηγορία των απλών υδατανθράκων. Για το λόγο αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε τη χρήση της, ιδιαίτερα τα άτομα που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης ή σε έγκυες γυναίκες με Διαβήτη Κύησης. Έχει χαμηλή θρεπτική αξία και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ωστόσο ξεχωρίζει για την ικανότητά της να βελτιώνει τη γεύση και την υφή των τροφίμων.

Χαρακτηριστικά και διατροφική αξία σιροπιού ιμβερτοποιημένης ζάχαρης

Ενώ το ιμβερτοσάκχαρο έχει κάποιες διατροφικές ομοιότητες με την κανονική ζάχαρη, έχει επίσης μοναδικά χαρακτηριστικά.

Αρχικά, είναι πιο γλυκό από την κανονική ζάχαρη. Διατηρεί την υγρασία και βοηθά στην πρόληψη της κρυστάλλωσης, καθιστώντας την χρήσιμη στο ψήσιμο αρτοσκευασμάτων, την παρασκευή γλυκών, παγωτών και ζαχαρωτών.

Σύνθεση:

Η γλυκόζη και η φρουκτόζη είναι τα κύρια συστατικά της ιμβερτοζάχαρης. Ενώ έχει την ίδια θερμιδική περιεκτικότητα με την κανονική ζάχαρη (περίπου 4 θερμίδες ανά γραμμάριο), μπορεί χρησιμοποιηθεί σε μικρότερη ποσότητα λόγω της πιο γλυκιάς του γεύσης.

Συνεπώς, εκτός από τη βελτίωση της γεύσης και της υφής, μπορεί να αποδώσει αντίστοιχη γεύση με την επιτραπέζια ζάχαρη σε μικρότερη ποσότητα. Ίσως είναι κι αυτός ένας λόγος που το προτιμάνε οι εταιρείες, ώστε να αποδώσουν αντίστοιχη γεύση με λιγότερες θερμίδες.

Γλυκαιμικός Δείκτης:

Ο γλυκαιμικός δείκτης του ιμβερτοποιημένου σακχάρου μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλότερος από εκείνον της κανονικής ζάχαρης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει ταχύτερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Συνεπώς, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωσή του.

Διατροφική Αξία:

Το σιρόπι ιμβερτοποιημένης ζάχαρης δεν παρέχει βιταμίνες ή μέταλλα, όπως η κανονική ζάχαρη. Είναι κυρίως πηγή άδειων θερμίδων.

Χρήσεις του σιροπιού ιμβερτοποιημένης ζάχαρης

Ψήσιμο: Βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας στα κέικ και τα μπισκότα, διατηρώντας τα μαλακά.

Δημιουργία Ζαχαρωτών: Αποτρέπει την κρυστάλλωση στις καραμέλες και δίνει πιο λεία υφή.

Ποτά: Ενισχύει τη γεύση.

Παγωτό: Βελτιώνει την υφή και το διατηρεί πιο απαλό στην κατάψυξη.

Διαδικασία παραγωγής ιμβερτοζάχαρης

Εάν ανακατέψουμε τα παρακάτω υλικά και τα αφήσουμε να πάρουν μια βράση, μπορούμε να δημιουργήσουμε το ιμβεροζάχαρο.

  • 2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

Αυτή η διαδικασία γίνεται και κατά την παραγωγή σπιτικής μαρμελάδας. Το σιρόπι αφού πάρει μια βράση, γίνεται πιο πηκτό.

Συμπεράσματα

Όπως λέγανε και οι παλιοί παν μέτρον άριστον. Όπως με κάθε γλυκαντικό, το μέτρο είναι το κλειδί. Η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων, όπως η ιμβερτοζάχαρη, οδηγεί σε προβλήματα υγείας όπως η αύξηση του σωματικού βάρους, τα οδοντικά προβλήματα και ο αυξημένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών.

Έχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση. Ακολούθησέ με στο Instagram για περισσότερα διατροφικά tips!