🍞Ίσως το πιο αφράτο ψωμί 100% ολικής άλεσης που έχετε δοκιμάσει

👌 Οι λάτρεις του καλού ψωμιού πάρτε χαρτί και μολύβι 📝

Υλικά :

  • 9γρ μαγιά ξηρή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή μέλι
  • 500ml νερό (2 ποτήρια)
  • 700γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι

Πασπαλίζουμε με:

  • 2 κουταλάκια του γλυκού νιφάδες βρώμης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού παπαρουνόσπορο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

✔️ Αρχικά, σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

✔️ Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά.

✔️ Σε μια φόρμα για κέικ προσθέτουμε μια λαδόκολλα και μεταφέρουμε το ζυμάρι.

✔️ Χαράζουμε σε δυο τρία σημεία, πασπαλίζουμε με νιφάδες βρώμης και παπαρουνόσπορο και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω.

✔️Τέλος, αφήνουμε 20-30 λεπτά να φουσκώσει.

✔️Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα και ψήνουμε για 45 λεπτά.

❗️ Και επειδή είναι τόσο λαχταριστό όσο φαίνεται, θυμίζω ότι το ισοδύναμο της μιας φέτας ψωμί αντιστοιχεί σε 30γρ!

Μπορείς να το συνδυάσεις με όλα τα φαγητά, κρέας, όσπρια, ψάρι, σαλάτα και όλες τις ώρες της μέρας!

Καλή όρεξη 🤩

Λίγα λόγια για το ψωμί

Το ψωμί το καταναλώνει καθημερινά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές ενέργειας του οργανισμού. Επίσης, το ψωμί έχει υψηλή διατροφική αξία και περιέχει μια καλή ποσότητα υδατανθράκων.

Εξάλλου, θυμήσου ότι οι υδατάνθρακες έχουν ως βάση τους τη γλυκόζη, και άρα αποτελούν  το κύριο «καύσιμο» του οργανισμού μας και του εγκεφάλου μας!

Είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο, αφού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βοηθάει στην αύξηση του κορεσμού, καθώς και στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον , αποτελεί σημαντική πηγή υδατανθράκων, περιέχει πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συχνό φαινόμενο αποτελεί και ο εμπλουτισμός των αλεύρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ψωμιού με ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες, γεγονός που κατατάσσει το ψωμί ως μια σημαντική πηγή ασβεστίου, σιδήρου, βιταμινών και μετάλλων.

Έχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση. Ακολούθησέ με στο Instagram για περισσότερα διατροφικά tips!