Ίσως το πιο αφράτο ψωμί 100% ολικής άλεσης που έχετε δοκιμάσει
Οι λάτρεις του καλού ψωμιού πάρτε χαρτί και μολύβι
Υλικά :
- 9γρ μαγιά ξηρή
- 1 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι
- 500ml νερό (2 ποτήρια)
- 700γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κουτ. σούπας ελαιολαδο
1 πρέζα αλάτι
Πασπαλίζουμε με:
- 2 κ.γ. νιφάδες βρώμης
- 1 κ.γ. παπαρουνόσπορο
- 1 κουτ. σούπας ελαιολαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιολαδο και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά.
Σε μια φόρμα για κέικ προσθέτουμε μια λαδόκολλα και μεταφέρουμε το ζυμάρι.
Χαράζουμε σε δυο τρία σημεία, πασπαλίζουμε με νιφάδες βρώμης και παπαρουνόσπορο και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω.
Αφήνουμε 20-30 λεπτα να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα και ψήνουμε για 45 λεπτά.
Και επειδή είναι τόσο λαχταριστό όσο φαίνεται, θυμίζω ότι το ισοδύναμο της μιας φέτας ψωμί αντιστοιχεί σε 30γρ!
Καλή όρεξη