Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (κοινώς σπαστική κολίτιδα) είναι μια ομάδα εντερικών συμπτωμάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και αέρια. Η αιτία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά μπορεί να έχει σχέση με υπερβολικά ευαίσθητο κόλον ή ανοσοποιητικό σύστημα.
Επίσης, το σύνδρομο επηρεάζει περισσότερες γυναίκες και νέους. Μερικά άτομα με IBS έχουν μικρά συμπτώματα. Ωστόσο, για άλλα άτομα, τα συμπτώματα είναι σημαντικά και διαταράσσουν την καθημερινότητα.
Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις περισσότερα για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα συμπτώματά του, τις αιτίες, τα ερεθίσματα και τη θεραπεία του.
Τι είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS);
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι επίσης γνωστό ως σπαστικό κόλον, ευερέθιστο κόλον, βλεννώδης κολίτιδα και σπαστική κολίτιδα. Είναι μια ξεχωριστή πάθηση από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και δεν έχει σχέση με άλλες παθήσεις του εντέρου.
Γενικά, το ΣΕΕ είναι μια ομάδα εντερικών συμπτωμάτων που κάνουν την εμφάνισή τους συνήθως μαζί. Τα συμπτώματα ποικίλλουν σε σοβαρότητα και διάρκεια από άτομο σε άτομο. Ως εκ τούτου, οι τύποι ΣΕΕ έχουν ταξινομηθεί με βάση ορισμένα συγκεκριμένα συμπτώματα που έχουν, όπως η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια.
Συμπτώματα στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ποικίλλουν. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως:
- κράμπες
- κοιλιακό άλγος
- φούσκωμα και αέρια
- δυσκοιλιότητα
- διάρροια
Επιπλέον, δεν είναι ασυνήθιστο τα άτομα με ΣΕΕ να έχουν επεισόδια δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Κάποια συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά την κένωση, όπως το φούσκωμα και τα αέρια.
Αίτια στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Φυσιολογικά, η τροφή κατά τη διάρκεια της πέψης, περνά από το στομάχι προς το ορθό, με τη βοήθεια της εντερικής κινητικότητας. Όταν έχεις ΣΕΕ, παρόλο που το πεπτικό σου σύστημα έχει φυσιολογική εικόνα, η λειτουργία του είναι διαταραγμένη και προκαλεί έτσι την εκδήλωση συμπτωμάτων.
Αν και η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακριβώς τι προκαλεί το ΣΕΕ, το ταξινομεί ως νευρογαστρεντερική διαταραχή (GI). Αυτές τις καταστάσεις, τις ονομάζουν επίσης διαταραχές της αλληλεπίδρασης εντέρου-εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, έχουν να κάνουν με προβλήματα με το πώς το έντερο και ο εγκέφαλός συντονίζονται για να βοηθήσουν το πεπτικό σου σύστημα να λειτουργήσει.
Μη φυσιολογικές μυϊκές συσπάσεις του εντέρου
Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο με τον οποίο οι μύες του γαστρεντερικού σωλήνα συστέλλονται και μετακινούν την τροφή μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Πιο αναλυτικά, ο μυς του παχέος εντέρου τείνει να συστέλλεται περισσότερο σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι συσπάσεις προκαλούν κράμπες και πόνο.
Σπλαχνική υπερευαισθησία
Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) τείνουν να έχουν χαμηλότερη ανοχή στον πόνο από τα άτομα χωρίς αυτό. Το πεπτικό σου σύστημα μπορεί να είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στον κοιλιακό πόνο ή δυσφορία.
Μικροχλωρίδα (Βακτήρια) του εντέρου
Μέσα από έρευνες που έχουν γίνει, τα άτομα με ΣΕΕ μπορεί να παρουσιάζουν αλλοιώσεις στα βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα.
Οι τύποι και οι ποσότητες των βακτηρίων του εντέρου διαφέρουν σε άτομα με ΣΕΕ από ότι σε άτομα χωρίς αυτό.
Σοβαρές λοιμώξεις
Εάν έχεις περάσει μία σοβαρή λοίμωξη που έχει επηρεάσει το γαστρεντερικό σου σωλήνα, πιθανό να εμφανίσεις ΣΕΕ. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι τα μικρόβια του εντέρου (μικροχλωρίδα) μπορεί να έχουν ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Τροφική δυσανεξία
Εάν έχεις ευαισθησίες ή αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να συμβάλλουν στο ΣΕΕ, αφού πυροδοτούν παρόμοια συμπτώματα.
Παιδικό στρες
Το ΣΕΕ είναι πιο συχνό σε άτομα που βίωσαν σοβαρούς στρεσογόνους παράγοντες στην παιδική ηλικία.
Τι πυροδοτεί το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;
Εάν έχεις ΣΕΕ, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι ορισμένα πράγματα προκαλούν συμπτώματα. Μια σκανδάλη δεν προκαλεί την ίδια την κατάσταση, αλλά μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μια έξαρση των συμπτωμάτων. Παρακάτω, σου αναφέρω τους συνήθεις παράγοντες ενεργοποίησης.
Έμμηνος Ρύση (περίοδος)
Μπορεί να έχεις παρατηρήσει κι εσύ ότι τα συμπτώματα ξεκινούν ή αυξάνουν την ένταση ανάλογα τις ημέρες που είσαι στον εμμηνορροϊκό σου κύκλο.
Ορισμένες τροφές
Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τα συμπτώματα, διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, τα πιο κοινά τρόφιμα που ενοχλούν, περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά, τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη (όπως το σιτάρι) και τα τρόφιμα/ποτά που είναι γνωστό ότι προκαλούν αέρια.
Στρες
Συχνά σου αναφέρω τον παράγοντα του στρες, έτσι δεν είναι; Έτσι κι εδώ, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να είναι η απάντηση στις περιόδους στρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ΣΕΕ ονομάζεται μερικές φορές «νευρικό στομάχι» ή «ανήσυχο στομάχι».
Παράγοντες κινδύνου για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Οι γυναίκες φαίνεται να έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να εμφανίσουν το ΣΕΕ.
Εκτός από το φύλο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου και σου αναφέρω μερικούς πιο κάτω.
- Δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα.
- Σοβαρή λοίμωξη του πεπτικού συστήματος.
- Ιστορικό κατάχρησης.
- Διάγνωση άγχους, κατάθλιψης ή διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD).
Πολλοί άνθρωποι με ΣΕΕ έχουν επίσης άλλες χρόνιες καταστάσεις πόνου. Οι καταστάσεις που έχουν σχέση με αυξημένο κίνδυνο ΣΕΕ μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ινομυαλγία
- Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
- Χρόνιος πυελικός πόνος
Διάγνωση στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση για την οριστική διάγνωση. Αυτό που χρειάζεται είναι να επισκεφθείς ένα γαστρεντερολόγο. Εκεί θα γίνει λήψη του ιατρικού ιστορικού, καθώς και πρόσθετες εξετάσεις, όπως:
- κολονοσκόπηση
- αιματολογικές εξετάσεις (ανίχνευση αναιμίας, κοιλιοκάκης, φλεγμονής ή θυρεοειδοπάθειας)
- ακτινογραφία κοιλίας
- εξετάσεις κοπράνων
Αφού ο γιατρός αποκλείσει άλλες καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα, ακολουθεί ο έλεγχος μέσω των διαθέσιμων διαγνωστικών κριτηρίων. Η διάγνωση του ΣΕΕ θα γίνει, όταν υπάρχει επαναλαμβανόμενος κοιλιακός πόνος που έχει σχέση με δύο ή περισσότερα από τα ακόλουθα κριτήρια:
- βελτίωση ή επιδείνωση μετά την αφόδευση
- με αλλαγή στη συχνότητα των κενώσεων
- με αλλαγή στη μορφή (σύσταση) των κοπράνων
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω:
- ο πόνος να έχει παρουσιαστεί κατά μέσο όρο τουλάχιστον 1 ημέρα την εβδομάδα τους τελευταίους 3 μήνες
- και η έναρξη των συμπτωμάτων να υπάρχει τουλάχιστον 6 μήνες πριν.
Τα παραπάνω είναι γνωστά ως Διαγνωστικά κριτήρια Ρώμης IV και θα τα βρεις συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα:
Είδος Συμπτωμάτων | Συχνότητα Συμπτωμάτων | Έναρξη Συμπτωμάτων |
Επαναλαμβανόμενος κοιλιακός πόνος που έχει σχέση με 2 ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
|
≥ 1 φορά/ εβδομάδα τους τελευταίους 3 μήνες | Πριν από τουλάχιστον 6 μήνες, για πρώτη φορά |
Πηγή: The American College of Gastrenterology
Θεραπεία στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Η θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι τυπικές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν την αλλαγή των τροφών και κάποιων συνηθειών της καθημερινότητας.
Ενδεχομένως να αναρωτιέσαι πόσο σύντομα μπορεί να λειτουργήσει η θεραπεία. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Πάμε να δούμε λοιπόν κάποιες από τις αλλαγές.
Διατροφικές αλλαγές στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Είναι σημαντικό όπως και σε κάθε πάθηση του πεπτικού συστήματος, να γίνουν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Ο ρόλος ενός επαγγελματία Διαιτολόγου είναι καθοριστικός ώστε να σχεδιαστεί μια διατροφή πλήρης σε θρεπτικά συστατικά.
Φυτικές Ίνες και Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Ανάλογα με τον τύπο ΣΕΕ που έχεις, μπορείς να προσθέσεις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί. Επιπλέον, η εισαγωγή των φυτικών ινών χρειάζεται να γίνει σταδιακά, ώστε να δώσεις χρόνο στο έντερό σου να προσαρμοστεί.
Γαλακτοκομικά και Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πιο συχνή σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αφού έχει παρόμοια συμπτώματα με το ΣΕΕ. Σε περίπτωση υποψίας ευαισθησίας στο γάλα, χωρίς τη δυνατότητα διάγνωσης, τότε συστήνεται μια δοκιμαστική περίοδος δίαιτας χαμηλής λακτόζης, διάρκειας 2-4 εβδομάδων.
Είναι σημαντικό να επιλέγεις τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη «χωρίς λακτόζη». Επίσης, μπορείς να επιλέγεις προϊόντα φυτικής προέλευσης εναλλακτικά τους, όπως τα φυτικά γάλατα και τα φυτικά τυριά.
Τρόφιμα που προκαλούν αέρια
Όταν έχεις διαγνωστεί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τα συμπτώματα είναι σε έξαρση, είναι σημαντικό να περιορίσεις τις τροφές που μπορεί να σου προκαλέσουν αέρια. Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν τρόφιμα όπως τα φασόλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, καθώς και τα ανθρακούχα και οι τσίχλες.
Γλουτένη στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Εάν έχεις ΣΕΕ – ακόμη και αν δεν έχεις διαγνωστεί με κοιλιοκάκη – μπορεί να είσαι πιο ευαίσθητη στη γλουτένη. Εάν επιλέξεις μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, σημαντικό είναι να συνεργαστείς με κάποιο διαιτολόγο. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις αρκετές από τις βασικές βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται συχνά σε τρόφιμα με γλουτένη.
Ενυδάτωση
Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη για την καλή εντερική λειτουργία. Όταν υπάρχει δυσκοιλιότητα, το νερό συμβάλλει στη βελτίωση της συχνότητας των κενώσεων και της σύστασης των κοπράνων. Επιπλέον, μειώνει την ανάγκη για χρήση καθαρτικών.
Οι διατροφικές συστάσεις μιλούν ημερήσια κατανάλωση 1,5-3 L υγρών (περίπου 35 mL/ Kg σωματικού βάρους).
Αντίθετα, αν υπάρχει διάρροια, η πρόσληψη υγρών είναι αναγκαία για να αποφύγεις την αφυδάτωση και να αναπληρώσεις τους ηλεκτρολύτες.
Δίαιτα χαμηλή σε FODMAP
Τι είναι το FODMAP;
Το ακρωνύμιο FODMAPs σημαίνει “ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες” και αναπτύχθηκε για να περιγράψει αυτούς τους ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας.
Αυτοί οι υδατάνθρακες μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική συσσώρευση υγρών και αερίων στο έντερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το έντονο φούσκωμα, το μετεωρισμό, ορισμένες φορές κοιλιακό άλγος και διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος γενικότερα. Η δίαιτα χαμηλή σε FODMAP είναι από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Ποια είναι τα FODMAP στη διατροφή;
FODMAP | Ομάδα τροφίμων | Τρόφιμα |
Φρουκτάνες και γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες | Λαχανικά | μπρόκολο, λάχανο, μάραθο, σκόρδο, πράσα, μπάμιες, κρεμμύδια, αρακάς, αγκινάρες, σπαράγγια, παντζάρια, λαχανάκια Βρυξελλών |
Δημητριακά | σιτάρι και σίκαλη όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες | |
Όσπρια | ρεβίθια, φακές, φασόλια | |
Λακτόζη | Γαλακτοκομικά προϊόντα | γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο), γιαούρτι, μαλακά & φρέσκα τυριά (π.χ. cottage), παγωτό |
Φρουκτόζη | Φρούτα | μήλα, αχλάδια, καρπούζι, κεράσια, ροδάκινα, μάνγκο, κονσέρβες σε φυσικό χυμό, αποξηραμένα φρούτα |
Γλυκαντικές ύλες | μέλι, φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη | |
Φρούτα | μήλα, βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, καρπούζι, αχλάδια, νεκταρίνια | |
Πολυόλες | Λαχανικά | μανιτάρια, αβοκάντο, κουνουπίδι |
Γλυκαντικά | σορβιτόλη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη, μαλτιτόλη και ισομάλτη που βρίσκονται σε τσίκλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη και αντιβηχικά σκευάσματα |
Ποια τα στάδια της δίαιτας FODMAP;
Πρώτο στάδιο– Αφαίρεση τροφών
Αρχικά, το πρώτο στάδιο το ακολουθείς για περίπου 6-8 εβδομάδες, σύμφωνα με τις οδηγίες του διατροφολόγου. Στη φάση αυτή είναι σημαντικό να αποφύγεις την κατανάλωση όλων των τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, ώστε να έχεις ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Δεύτερο στάδιο– Σταδιακή επανεισαγωγή
Στη συνέχεια, το δεύτερο στάδιο της επανεισαγωγής, θα ξεκινήσει εφόσον δεν υπάρχουν πια συμπτώματα. Σε αυτό το στάδιο θα εισάγεις σταδιακά τρόφιμα μέτριας περιεκτικότητας και έπειτα υψηλής περιεκτικότητας σε FODMAP. Ομοίως, θα εισάγεις 1 τρόφιμο κάθε φορά με απόσταση 2-3 ημέρες από το επόμενο, ώστε να μπορείς να προσδιορίσεις την αποδοχή και τ0νη ανοχή στο κάθε τρόφιμο.
Τρίτο στάδιο– Εξατομίκευση
Τέλος, το τρίτο στάδιο είναι της εξατομίκευσης. Στη φάση αυτή η κατανάλωση τροφών που περιέχουν FODMAP εξατομικεύεται ανάλογα με το άτομο. Κατά την τρίτη φάση, θα ακολουθήσεις μια διατροφή που αποκλείει τις τροφές που περιέχουν FODMAP και προκαλούν συμπτώματα σε σένα.
Φυσικά, στο στάδιο αυτό και υπό την επίβλεψη του διαιτολόγου, έχεις τη δυνατότητα κάποια τρόφιμα να μην τα εισάγεις καθόλου, εφόσον μπορεί να εμφανίζεις συμπτώματα.
Τρόφιμα χαμηλά σε FODMAP
Σου αναφέρω σε όλο το άρθρο για τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP, πάμε τώρα να δούμε ποια είναι αυτά που μπορούν να είναι σε μία δίαιτα χαμηλή σε FODMAP.
Ομάδα τροφίμων | Τρόφιμα |
Γαλακτοκομικά | γάλα χωρίς λακτόζη, γάλα ρυζιού, γάλα αμυγδάλου, γιαούρτι χωρίς λακτόζη, σκληρά τυριά (π.χ. τσένταρ, παρμεζάνα, ελβετικό, μπρι, καμαμπέρ), βούτυρο, υποκατάστατα παγωτού (π.χ. παγωτό χωρίς γαλακτοκομικά, σορμπέ) |
Φρούτα | μπανάνα άγουρη (1 μέτρια), μύρτιλα, σταφύλια, ακτινίδιο, λεμόνι, λάιμ, πορτοκάλι, ανανάς (μέχρι 1 φλιτζ.), φράουλες, μανταρίνια, παπάγια, raspberry (μέχρι 10 berries)
σκόνη acai, αβοκάντο (1/8 ή 2 κ.σ.), πεπόνι κανταλούπε, πεπόνι, κουμ κουάτ, passion fruit (μέχρι 23γρ.) |
Λαχανικά | καρότο, αγγούρι, πατάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, πράσινα φασόλια, μαρούλι, σπανάκι, σχοινόπρασο, παστινάκι, κολοκύθα, φρέσκο κρεμμυδάκι (μόνο πράσινο), ντομάτα, κολοκυθάκια, βλαστάρια μπαμπού, μποκ τσόι |
Κρέας, ψάρι & αυγό | Αρνί, μοσχάρι, βοδινό, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, όστρακα, αυγό, και τόφου |
Ξηροί καρποί/σπόροι | καρύδια (10 μισά), ηλιόσπορος (2 κ.σ.), κουκουναρόσπορος, σουσάμι, μακαντέμια, φιστίκια Βραζιλίας (10), φιστικοβούτυρο, σπόροι Chia, άγαρ άγαρ, αμυγδαλοβούτυρο, φιστίκια, φιστίκια πεκάν, κολοκυθόσπορος (2 κ.σ.) |
Δημητριακά | δημητριακά ή αλεύρια χωρίς σιτάρι και προϊόντα που παρασκευάζονται με αυτά (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, κράκερς), βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, κινόα |
Γλυκαντικές ύλες | ζάχαρη, γλυκόζη, σιρόπι σφενδάμου, τεχνητά γλυκαντικά χωρίς την κατάληξη «-όλη» (π.χ. σουκραλόζη, ασπαρτάμη) |
Αλλαγές στην καθημερινότητα
Αύξηση Φυσικής δραστηριότητας
Όπως σου αναφέρω συχνά, η άσκηση είναι ευεργετική για την υγεία, όπως και για το ΣΕΕ. Επιδίωξε να έχεις 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα. Ειδικότερα, αυτό είναι περίπου 30 λεπτά την ημέρα, για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Όταν σου αναφέρω τη «μέτρια» άσκηση, σημαίνει ότι σου προκαλεί ελαφρά εφίδρωση και/ή συγκρατημένη αύξηση της αναπνοής.
Τεχνικές χαλάρωσης
Επιπρόσθετα, δοκίμασε να βάλεις καθημερινά κάποιες τεχνικές χαλάρωσης. Για παράδειγμα, η καθημερινή γιόγκα, ο διαλογισμός και άλλες τεχνικές καταπολέμησης του στρες μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία ενός υπερφορτισμένου νευρικού συστήματος και ενός «νευρικού εντέρου».
Επαρκής ύπνος
Είναι σημαντικό να έχεις έναν ποιοτικό κι επαρκή ύπνο καθημερινά. Με άλλα λόγια, επιδίωξε επτά έως εννέα ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Είναι σημαντικό να πηγαίνεις για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, ώστε να δημιουργήσεις τη δική σου ρουτίνα ύπνου. Επίσης, μια καλή νυχτερινή ξεκούραση είναι ένας από τους πιο ισχυρούς διαθέσιμους παράγοντες καταπολέμησης του στρες.
Φαρμακευτική Θεραπεία για το ΣΕΕ
Εν τω μεταξύ, εάν τα συμπτώματά σου δεν έχουν βελτίωση με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής ή στη διατροφή, ενδεχομένως ο γιατρός να σου προτείνει κάποια φαρμακευτική θεραπεία. Φυσικά, μπορεί να υπάρχει διαφορετική ανταπόκριση ανάμεσα στα άτομα στο ίδιο φάρμακο. Συνεπώς, μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστείς με το γιατρό σου, ώστε να βρεις το κατάλληλο φάρμακο για εσένα.
Ορισμένα φάρμακα αφορούν τη θεραπεία όλων των συμπτωμάτων του IBS, ενώ άλλα φάρμακα αφορούν τα συγκεκριμένα συμπτώματα. Σε γενικές γραμμές, τα φάρμακα που συνήθως επιλέγουν, περιλαμβάνουν:
- φάρμακα για τη διαχείριση των μυϊκών σπασμών
- φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας
- τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου
- αντιβιοτικά
Συμπερασμα
Συμπερασματικά, τα αίτια του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου δεν έχουν πλήρως εξακριβωθεί. Ωστόσο, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το ΣΕΕ αποτελεί μία συχνή πάθηση ανάμεσα κυρίως στις γυναίκες. Τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν αρκετά ενοχλητικά και υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τα αντιμετωπίσεις, όπως η διατροφή και οι αλλαγές στη ρουτίνα. Συμβουλεύσου το γιατρό σου και τον διαιτολόγο σου, ώστε να αντιμετωπίσετε μαζί τα συμπτώματα.
Βιβλιογραφία
Black, C. and Ford, A., 2020. Global burden of irritable bowel syndrome: trends, predictions and risk factors. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, 17(8), pp.473-486.
Oka P, Parr H, Barberio B, Black CJ, Savarino EV, Ford AC., 2020. Global prevalence of irritable bowel syndrome according to Rome III or IV criteria: a systematic review and meta-analysis. Lancet Gastroenterol Hepatol. 5(10), pp. 908-917.
Manning, L. P., Yao, C. K., & Biesiekierski, J. R., 2020. Therapy of IBS: Is a Low FODMAP Diet the Answer?. Frontiers in psychiatry, 11, pp. 865.
https://my.clevelandclinic.org/
Έχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση. Ακολούθησέ με στο Instagram για περισσότερα διατροφικά tips!