Το διάστημα από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αδιαμφισβήτητα είναι μια περίοδος ξεκούρασης και μια ευκαιρία για συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα, οικογενειακά τραπέζια κτλ.

Πώς να αποφύγεις την αύξηση βάρους τα Χριστούγεννα;

Πάμε να δούμε ποια βήματα είναι καλό να ακολουθήσεις ώστε να διατηρήσεις το βάρος σου με ευκολία. Καθώς και να περάσεις όμορφα και χωρίς στερήσεις τις ημέρες των εορτών.

Απόφυγε τη λογική του «όλα ή τίποτα»

Η λογική του «όλα ή τίποτα», δηλαδή «ή κάνω αυστηρή δίαιτα ή δεν κάνω τίποτα» είναι μία σκέψη που υπάρχει σε κάποιους τις μέρες των Χριστουγέννων. Θέσε ως στόχο τη διατήρηση του βάρους σου στις γιορτές και όχι τη μείωση βάρους.

Πόσο εύκολο σου φαίνεται να κάνεις δίαιτα σε ένα γιορτινό τραπέζι με τόσα λουκούλλεια γεύματα; Το να αποθαρρύνεις τον εαυτό σου δε βοηθά, συνέχισε την προσπάθειά σου με πιο ρεαλιστικούς στόχους. Επίτρεψε στον εαυτό σου να γευτεί τα γιορτινά εδέσματα, πάντα με μέτρο. Επίσης, κάνε το καλύτερο που μπορείς, χωρίς να είναι ανάγκη να φτάσεις στην τελειότητα.

Ακολούθησε τον κανόνα του πιάτου στα γεύματά τα Χριστούγεννα

Διατήρησε κάποιες από τις υγιεινές συνήθειες σου και στις γιορτές. Μπορεί να μην είναι εφικτό να τηρήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αφήνεις όλες τις «καλές» μας συνήθειες πίσω.

Προσπάθησε να έχεις τουλάχιστον 3-4 γεύματα καθημερινά για να διατηρήσεις τα επίπεδα κορεσμού σου και τα κυρίως γεύματά σου να ακολουθούν τον κανόνα του πιάτου, όπως αναφέρεται στην εικόνα:

Θυμήσου ότι το να μείνεις όλη τη μέρα νηστικός δεν θα ωφελήσει πουθενά, καθώς θα “πέσεις” με τα μούτρα στο φαγητό όταν το βρεις στο τραπέζι.

γεύμα Χριστούγεννα

Για γλυκό… μελομακάρονο ή κουραμπιές;

Φυσικά στις γιορτές δεν θα μπορούσε να λείπει το γλυκό. Ποιο όμως γλυκό είναι εκείνο που αποδίδει τις λιγότερες θερμίδες;

Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή γλυκά των Χριστουγέννων το μελομακάρονο υπερτερεί, τόσο λόγω των μειωμένων θερμίδων του, αλλά και λόγω των υλικών που περιέχει (καρύδια, μέλι, ελαιόλαδο), τα οποία προσδίδουν στο μελομακάρονο υψηλότερη θρεπτική αξία συγκριτικά με τον κουραμπιέ.

γλυκά Χριστούγεννα

Όμως, ακριβώς επειδή τα γλυκά αυτά δεν τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, προτίμησε να διαλέξεις αυτό το γλυκό που σε ευχαριστεί και το απολαμβάνεις. Έτσι κι αλλιώς, η θερμιδική διαφορά ανάμεσα στα δυο δεν είναι μεγάλη.

Βάλε κίνηση στην καθημερινότητά σου

Η αερόβια άσκηση μπορεί να σου «γλυτώσει» από αρκετές ατασθαλίες που μπορεί να προκύψουν αυτό το διάστημα. Η φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στη δαπάνη θερμίδων και άρα στη διατήρηση του βάρους σου. Προσπάθησε να εντάξεις 20-30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας στην ημέρα σου. Σκέψου να προγραμματίσεις μια βόλτα για περπάτημα μετά το τέλος του γεύματος. Θα βοηθήσει  στη χώνεψη, στη διάθεσή σου, αλλά και στη διατροφή σου.

Ποιο ποτό να καταναλώσεις;

Το αλκοόλ έχει θέση στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και στο γιορτινό μας τραπέζι. Το κρασί αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή, τόσο λόγω των μειωμένων θερμίδων του αλλά και λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που μας προσφέρει.

Ωστόσο όποιο ποτό κι αν επιλέξεις, η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και με βάση τις συστάσεις (έως 1 ποτό για τις γυναίκες και έως 2 ποτά για τους άνδρες την ημέρα).

Θυμήσου να το συνοδέψεις μαζί με 1 ποτήρι νερό, το οποίο θα χρησιμοποιείς εναλλάξ με το αλκοόλ, προκειμένου να ξεδιψάσεις.

Φάε ενσυνείδητα και τα Χριστούγεννα

Είναι σημαντικό, όπως και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, έτσι και τις μέρες που είσαι σε γιορτινά τραπέζια να ακούσεις το σώμα σου και τα σήματα που σου δίνει (σήματα πείνας και κορεσμού).

Είναι σημαντικό να δώσεις χρόνο και βάση την ώρα του φαγητού και να εστιάσεις στις αισθήσεις σου (γεύση, όσφρηση) ώστε να το απολαύσεις όσο περισσότερο μπορείς.

Καλές γιορτές!

Έχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση. Ακολούθησέ με στο Instagram για περισσότερα διατροφικά tips!