Πόση ώρα μετά το φαγητό μπορώ να φάω το επιδόρπιο; Είναι καλύτερο να το φάω με το γεύμα ή να περιμένω μερικές ώρες;
Πριν απαντήσουμε στις παραπάνω ερωτήσεις είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιο τρόπο το φαγητό επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος.
Πιθανόν να έχεις ακούσει ότι είναι προτιμότερο να καταναλώσεις το γλυκό αμέσως μετά το γεύμα. Ο συνδυασμός των υδατανθράκων με μια ποσότητα πρωτεΐνης θα βοηθήσει τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Όμως, συχνά υπάρχουν στιγμές που λαχταράς το γλυκό μερικές ώρες μετά το φαγητό. Είναι όμως κατάλληλη η ώρα;
Γλυκό και σάκχαρο του αίματος
Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αύξηση του σακχάρου μετά το φαγητό. Οι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε διασπώνται σε απλά σάκχαρα, τα οποία στη συνέχεια περνάνε στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν υπάρχει αύξηση του σακχάρου στο αίμα, υπάρχει και απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη με τη σειρά της οδηγεί τη γλυκόζη στα κύτταρα του σώματος. Εκεί θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Εάν τη δεδομένη χρονική στιγμή το σώμα μας δεν χρειάζεται άλλο καύσιμο, τότε η γλυκόζη αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση.
Επίσης, όταν καταναλώνουμε σκέτους υδατάνθρακες προακλούμε ταχύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Δηλαδή, εάν συνδυάσουμε υδατάνθρακες με πρωτεΐνη στο ίδιο γεύμα, θα έχουμε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Αυτό όμως δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα.
Ακόμα, εάν καταναλώσουμε μικρή ποσότητα υδατανθράκων, αργής ή και γρήγορης απορρόφησης, δεν θα προκαλέσουμε μεγάλη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Εάν ωστόσο καταναλώσουμε μια μεγάλη ποσότητα απλών υδατανθράκων (π.χ. ζάχαρης), τότε είναι πολύ πιθανό να αποθηκευτεί ως λίπος για μελλοντική χρήση.
Πώς να απολαύσεις το γλυκό χωρίς τύψεις;
Όσον αφορά τη ρύθμιση του βάρους αλλά και τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά εάν καταναλώσεις το γλυκό με το γεύμα σου ή μερικές ώρες αργότερα.
Ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, μπορεί να αμβλύνει την επίδραση των υδατανθράκων που έχουμε φάει έως και 4 ώρες αργότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο συνδυασμός αυτός έχει τη δυνατότητα να κρατάει την καμπύλη της γλυκόζης σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω πιο αργής διάσπασης από τον οργανισμό. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε εάν συνδυάσετε το γλυκό σας με κάποιο τρόφιμο που περιέχει πρωτεΐνες (π.χ. ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι).
Οι διακυμάνσεις του σακχάρου και του βάρους έχουν άμεση σχέση με την ποσότητα του γλυκού που θα καταναλώσουμε. Οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι διαφορετική επίδραση θα έχουμε εάν καταναλώσουμε ένα μικρό κομμάτι παστέλι μετά το φαγητό και διαφορετική εάν φάμε ένα μεγάλο κομμάτι πάστα σοκολατίνα με σαντιγύ.
Κι αν το παρακάνω;
Η αερόβια γυμναστική (π.χ. γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο) θα συμβάλλει στην αξιοποίηση των αυξημένων ενεργειακών αποθεμάτων και θα εξομαλύνει την καμπύλη σακχάρου. Πάμε για τρέξιμο λοιπόν…
Έχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση. Ακολούθησέ με στο Instagram για περισσότερα διατροφικά tips!