Καφές: η συνήθεια που έγινε λατρεία!

Χωρίς αμφιβολία ο καφές είναι από τα πιο δημοφιλή ροφήματα ανά τον κόσμο και αποτελεί αγαπημένη συνήθεια για πολλούς ανθρώπους. Είναι η πρώτη σκέψη μας το πρωί, η συντροφιά μας σε στιγμές χαλάρωσης και η αφορμή για να βρεθούμε με φίλους. Τι γίνεται όμως κατά τη διάρκεια της  εγκυμοσύνης; Είναι ασφαλής η χρήση του καφέ από τις έγκυες γυναίκες; Kι αν ναι, ποια είναι η ασφαλής δοσολογία της καφεΐνης;

Διάβασε Επίσης: Διατροφή και Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή περίοδο της ζωής σου! Καθ’ όλη τη διάρκειά της επέρχονται αλλαγές τόσο σε σωματικό επίπεδο, όσο και σε διατροφικό. Αλλαγή πραγματοποιείται και στο μεταβολικό μονοπάτι της καφεΐνης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απέκκρισή της και να συσσωρεύεται στο σώμα. Για το λόγο αυτό προτείνεται η περιορισμένη χρήση της καφεΐνης κατά τη διάρκεια της κύησης.

Πόσος καφές επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη;

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) όρισε ως συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη τα 200mg καφεΐνης για τις έγκυες γυναίκες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι μια έγκυος γυναίκα μπορεί να καταναλώσει οποιαδήποτε πηγή καφεΐνης με ασφάλεια έως 200mg καφεΐνης καθημερινά

Η σύσταση αυτή είναι εμφανώς μικρότερη συγκριτικά με αυτή για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Σε μη έγκυες γυναίκες η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης είναι 400mg, καθώς  η αποβολή της καφεΐνης από το σώμα γίνεται φυσιολογικά.

Συγκέντρωση καφεΐνης ανά ρόφημα

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός από τον καφέ, υπάρχουν και άλλα ροφήματα τα οποία μπορεί να περιέχουν καφεΐνη. Τέτοια ροφήματα για παράδειγμα είναι το τσάι, τα ενεργειακά ποτά ή τα αναψυκτικά τύπου κόλα. Ταυτόχρονα, η ποσότητα της καφεΐνης που περιέχεται σε κάθε ρόφημα ποικίλλει, ακόμα και ανάμεσα σε διαφορετικά είδη καφέ.

Εξάλλου, το είδος του καφέ είναι αυτό που θα καθορίσει και τη συγκέντρωση της καφεΐνης. Πρακτικά, αυτό εξαρτάται από τον τύπο του καφέ, τη διαχείριση των κόκκων καφέ και τα διαφορετικά είδη παρασκευής τους.Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε αναλυτικά τις συγκεντρώσεις καφεΐνης ανά ρόφημα:

Ρόφημα Ποσότητα (σε ml) Περιεκτικότητα καφεΐνης (σε mg)
Στιγμιαίος ζεστός 200 65-100
Φραπέ 200 65-100
Cappuccino 150 60
Espresso 30 60
Freddo Cappuccino 200 120
Freddo Espresso 200 120
Καφές φίλτρου 200 115-175
Μαύρο τσάι 150 40
Πράσινο τσάι 150 32
Αναψυκτικά τύπου κόλα 250 40
Ενεργειακό ποτό 250 90
Ρόφημα σοκολάτας 200 15
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος 200 2-3

Πηγή: USDA Nutrient Database

Συμπέρασμα

Δε χρειάζεται να στερηθείτε τον αγαπημένο σας καφέ! Μπορείτε απλά να μειώσετε την ποσότητα ή/και να επιλέξετε ντεκαφεϊνέ! Εφόσον η κατανάλωση καφεΐνης βρίσκεται στα πλαίσια των συστάσεων για τις έγκυες γυναίκες, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον έμβρυο.

Μια έγκυος γυναίκα μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια περίπου 2 κούπες ζεστού στιγμιαίου καφέ την ημέρα, που ισοδυναμούν με 200mg καφεΐνης.

Για τους λάτρεις του καφέ, ιδανική λύση αποτελεί και ο ντεκαφεϊνέ. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι κατά τη παρασκευή του ντεκαφεϊνέ αφαιρείται το 97% της καφεΐνης , με αποτέλεσμα να μένει πολύ μικρή ποσότητα καφεΐνης, και έτσι να μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Αναδημοσίευση άρθρου από Καφές & Εγκυμοσύνη 

Έχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση. Ακολούθησέ με στο Instagram για περισσότερα διατροφικά tips!